Chmiel na talerzu


fot. blogrodowo

Postanowiłam się zemścić na chmielu za to, że bez umiaru w ogrodzie się panoszy. I po prostu go schrupać! Sezon zbiorów się właśnie rozpoczął. 


fot. blogrodowo

Nieraz pomstowałam na chmiel, że to potwór, bo się panoszy i szkodzi słabszym roślinom w ogrodzie. Skutecznie zadusił "dziecko" magnolii i kilka innych roślin. Wciąż nie mogę się go pozbyć - wyskakuje to tu, to tam i rośnie w siłę. Aż tu nagle... Czytam, że Niemcy, Francuzi, Belgowie, Hiszpanie płacą setki euro za pędy chmielu. Nawet 1000 euro za kilogram! Są białe, kruche i siedzą pod ziemią, podobnie jak szparagi (dlatego nazywane są też polskimi szparagami). Jets de houblon (czyli pędy chmielu) to wielki przysmak we Francji i Belgii oraz jedno z najdroższych warzyw świata.


fot. blogrodowo


PĘDY CHMIELU - ŁATWO DOSTĘPNE, ZDROWE I SMACZNE

W Polsce rośnie jak chwast, na ogół jest tępiony w ogrodach. Wprawdzie jego szyszki ładnie wyglądają na jesieni, ale jest bardzo ekspansywny. Skąd więc jego wysoka cena? Po pierwsze, zbiór pędów chmielu jest bardzo żmudny. Po drugie, nadają się do jedzenia tylko teraz wczesną wiosną (od marca do maja), gdy są jeszcze młode i delikatne. Potem stają się łykowate i niesmaczne. Po trzecie - pędy chmielu zawierają wit. C, B, potas, magnez, wapń i antyoksydanty. Po czwarte - są smaczne. Mają delikatny, lekko orzechowy smak. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, zup i sosów. Albo podsmażyć lub ugotować na parze. Na koniec ważna informacja. Radzę jeść tylko końcówki długości 20-30 cm. Odłamuj je tak, jak przy przyrządzaniu szparagów. Reszta pędów jest twarda i niesmaczna. Smacznego :)

 
fot. blogrodowo

 

PĘDY CHMIELU - PRZEPISY


Sałatka z pędów chmielu: Pędy chmielu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich inne ulubione warzywa, np. pomidory, ogórki, cebulę i szczypiorek. Zalej sosem winegret i posyp świeżymi ziołami.

 

Zupa krem z pędów chmielu: Pędy chmielu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Sos z pędów chmielu: Pędy chmielu umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

 

Innych przepisów szukaj w Internecie - jest ich co najmniej 100 tysięcy :)

 

Komentarze