Juka ogrodowa
Juka ogrodowa to prawdziwa piękność, zwłaszcza w porze kwitnienia, a jej uprawa jest bardzo prosta. Wiesz, że można ją spotkać nie tylko w ogrodzie, ale i na talerzu?
Juka to popularna roślina - ja po porostu ją kocham! Jest odporna prawie na wszystko (ale nie na brak słońca) i naprawdę niewiele wymaga. Liczne wskazówki uprawowe znajdziesz w Internecie, a od dzisiaj również na moim blogu :)
Juka ogrodowa jest to gatunek architektoniczny - potężne kępy jej liści i kwiatostanów będą mocnym akcentem w każdym ogrodzie, choć najlepiej wyglądają na skalniakach i ogrodach żwirowych. Jeśli posadzisz ją w kilku miejscach ogrodu osnową jego kompozycji.
Nie każdy wie jednak, że juka ogrodowa ma jadalne kwiaty. Ale o tym napiszę później.
JUKA OGRODOWA - W OGRODZIE
Juka ogrodowa to świetna roślina do ogrodu dla leniwych, odporna na suszę (tylko świeżo posadzone okazy trzeba podlewać), mróz, choroby i szkodniki. Nie wymaga też nawożenia - tylko wiosną, zwłaszcza na ubogiej glebie, można ją dokarmić kompostem. Posadź ją w słonecznym, ciepłym miejscu, najlepiej w lekkim, piaszczysto-próchnicznym, przepuszczalnym podłożu o lekko zasadowym odczynie, a odwdzięczy Ci się wspaniałymi kwiatostanami (od dł. xxx). Juka ogrodowa w półcieniu raczej nie zakwitnie, ale będzie zdobić ogród potężnymi kępami sztywnych, długich, wąskich liści, często imponujących rozmiarów (do 50 cm długości). Wskazane jest usuwanie przekwitniętych kwiatostanów i suchych liści, by uniknąć chorób grzybowych. Nie lubi też przesadzania. Gdy kępa liści zanadto się rozrośnie, możesz oddzielić szpadlem fragment karpy z liśćmi i posadzić w nowym miejscu, albo oddać sąsiadom czy znajomym.
JUKA OGRODOWA - NA TALERZU
Ponieważ juka ogrodowa ma jadalne kwiaty, teraz kilka słów o jej kulinarnych walorach. Są pełne witaminy C, mają delikatny, lekko kwaskowaty smak podobny do kalarepy lub sałaty lodowej. W Meksyku i innych krajach Ameryki Środkowej spożywa się je na surowo, jako dodatek do sałatek i deserów, bądź zapieka w cieście, piecze, smaży, dodaje do zapiekanek, tart, zup kremów, gulaszów. Możesz je też dodać do gulaszu, jajecznicy lub kisić, podobnie jak ogórki, z dodatkiem czosnku, chrzanu, kopru i liści dębu.
![]() |
Fot. Trochę Inna Cukiernia |
JUKA OGRODOWA - PRZYGOTUJ SAM
Z kwiatów jukki oderwij same płatki i wrzuć do miski. Dodaj startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, skrop sokiem z cytryny i polej odrobiną oleju.
Uwaga: juka ogrodowa zawiera saponiny, które mogą powodować kłopoty żołądkowe. Dlatego zawsze próbuj ich przed użyciem. Jeśli są gorzkie, gotuj je przez minutę i odlej wodę. Lepiej też nie częstuj nimi małych dzieci - może się to skończyć biegunką.
Komentarze
Prześlij komentarz