koktajl pokrzywowy
Hm, pokrzywy... Warto mieć ich trochę w ogrodzie. Choćby po to, by zaprosić znajomych na bardzo zdrowy koktajl pokrzywowy!
Nigdy nie wyrywam w ogrodzie wszystkich pokrzyw. W ferworze odchwaszczania pozostawiam ich dwa niewielkie łany – śmieję się nawet, że mam miniplantację. Nie wyrywam ich, bo… jestem leniwa. Pozwalam im rosnąć, dopóki się zanadto nie rozplenią (ale trzymam je w ryzach). A zresztą w razie czego łatwo się je wyrywa (na pewno łatwiej niż perz czy podagrycznik).

Przede wszystkim jednak nie wyrywam pokrzyw, gdyż wiele im
zawdzięczam. Już nie raz uratowały nam niedzielny obiad, gdy zabrakło w kuchni
czegoś zielonego. Po prostu traktuję je jako rośliny użytkowe, mówiąc prościej
– jadalne. Przyrządzam z nich zupę pokrzywową, podsmażam na patelni niczym
szpinak (i dodaję ser rokpol), wyciskam z nich sok lub robię koktajl, listki dodaję do sałatek, robię z nich też pyszne i zdrowe pesto. Oczywiście do celów
kulinarnych najbardziej nadają się młode wiosenne listki.
A poza tym chyba już wszyscy wiemy, że pokrzywa jest bardzo
zdrowa – zawiera witaminy A, K, B2 i C, makro oraz mikroelementy (magnez, fosfor,
wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód), jest źródłem serotoniny poprawiającej nastrój. A sok pokrzywowy to antidotum na anemię.
Tym razem zrobiłam z
pokrzywy koktajl, a właściwie smoothie zagęszczone bananem, z dodatkiem
szpinaku i kiwi. Wszystko widać na zdjęciach. Muszę tylko ostrzec, żeby nie
dodać za dużo pokrzywowych listków (wystarczy pół garstki/szklankę), gdyż podkręcają smak i dodają pikanterii, łatwo więc przeholować.
1. Obcinam młode listki
2. Myję je i suszę
3. Obrywam listki z łodyg
4. Miksuję banana, kiwi i szpinak
5. Dorzucam listki pokrzywy
6. Wygląda to całkiem ładnie
7. Całość ponownie miksuję
8. Rozlewam koktajl do szklaneczek - i gotowe!
Mnie pokrzywa wspomogła, gdy miałam anemię, ale ograniczałam się do picia herbatki. Pomysł z koktajlem jest bardzo dobry i z pewnością niebawem go wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńTak, na anemię pokrzywa jest najlepsza! A koktajl polecam - jest pyszny. Nie dodawaj tylko zbyt dużo liści, a jak chcesz dużo, to przed miksowaniem je sparz. Wtedy można też pewnie zrobić smoothie bez dodatku szpinaku, tylko z pokrzywy, banana i kiwi - jeszcze tego nie próbowałam :)
UsuńPiękny przepis, chętnie do spróbuję :) Bardzo lubię herbatę z pokrzywy, ale nie myślałam, aby pić ją w postaci koktajlu, chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, wystarczy dodać kilka innych składników (banan, kiwi, jabłko) i jest pysznie. Warto poeksperymentować :)
UsuńPokrzywy nigdy nie próbowałam jeść, natomiast kiedyś robiłam z nich płukanki do włosów. Moja mama najczęściej w soboty parzyła ją a potem płukała mi włosy :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ja kupowałam szampon pokrzywowy. Jeszcze jeden powód, żeby nie wyrywać wszystkich pokrzyw!
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten koktajl, zdecydowanie moje klimaty, a herbatę z pokrzywy piję kilka razy w tygodniu. :)
OdpowiedzUsuńI słusznie, tak trzymaj! :) A jak zrobisz koktajl napisz, jak smakował.
UsuńDzisiaj był szpinak z pietruszką i bananem, jutro zamiast pietruszki pokrzywa będzie!
OdpowiedzUsuńAle nie dodawaj za dużo tych pokrzyw. Jeśli lubisz na bardziej pikantnie nie parz ich wrzątkiem :)
UsuńNie wiem, czy bym się odważyła wypić taki koktajl! Nie parzy w język? ;)
OdpowiedzUsuńJak nie przesadzisz z ilością pokrzywy, to nie. A jak się boisz, możesz listki sparzyć przed miksowaniem :)
UsuńMuszę się zmotywować i zrobić taki koktajl... samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) I na zdrowie!
UsuńOryginalna propozycja dla takiej Ziolomaniaczki, jak ja
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a jak przeżyjesz ;) napisz jakie wrażenia :)
UsuńCodziennie piję sok z pokrzywy ale o koktajlu jeszcze nie słyszałam. Wypróbuję na pewno! <3
OdpowiedzUsuńTo po prostu odmiana smoothie... :)
UsuńWow! Bardzo Ci dziękuję za ten wpis.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :)
UsuńNie myślałam nigdy by pić koktaj z pokrzywy
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję. Jakoś do tej pory nie było okazji
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy bym się odwazyła wypic cos z pokrzywy. Ostatnio tak mnie poparzyły w lesie, że jestem na nie na razie pogniewana ;) .
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pokrzyw, ale widzę, że warto. Boję się koktajlu, ale zamiast szpinaku - super! :)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że pokrzywy mają takie zastosowanie.
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie próbowałam :-D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na bardzo zdrowy koktajl :)
OdpowiedzUsuńLubię! Bardzo lubię! Koktajlu nie próbowałam, ale robię zupy, kroję do sałatek - także jem chwasty :)
OdpowiedzUsuńPokrzywę piłam do tej pory tylko jako herbatę. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoktajlu z pokrzyw nie piłam :) A też ich trochę mam w sumie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńNie ma nic zdrowszego niż majowe pokrzywy :)
OdpowiedzUsuńO, super instrukcja! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie do tej pory pokrzywy pełniły funkcje ozdobne, nigdy nie przyszło mi do głowy, by je jeść XD
OdpowiedzUsuńChyba bym się nie zdecydował, choć to bomba witaminowa
OdpowiedzUsuńMoja sis wykonuje podobne mikstury i jest nimi zachwycona, sama ostatnio podesłała mi kilka przepisów.
OdpowiedzUsuń